Büyük İskender M.Ö.336

03 Mart 2015 Salı 18:00
12
14
16
18

  İskender M.Ö. 336 Yılında Makedonya Kralı olduğunda daha 18 yaşındaydı. Babasından çok güçlü bir ordu özellikle iyi yetişmiş bir piyade birliği devralmıştı. İki yıl ülkesinin batısını güvenlik altına almak için çalışan İskender hemen doğuya yöneldi.

            M.Ö. 334’ ün bahar aylarıydı. Mayısın ortalarında Biga - Karabiga arasında Güleç Köye vardığında tüm Adresteyaovası ayaklarının altındaydı. Karabiga-Priapos Kenti direnmeden teslim olmuştu. İskender Granikos (Kocabaş) ırmağının kenarında, Çınarköprü Köyünün olduğu yerde ordusuna savaş düzeni aldırırken Pers İmparatoru Daryus’ un Ordusu nehrin doğusunda çoktan savaş düzeni almış bir haftadır bekliyordu.

            İskender Granikos Irmağının batısında Gümüşçay deresinin çaya birleştiği yerden 500 m. aşağıda yerini alırken Daryus’ un komutanları ve ordusu tam nehrin karşısında konuşlanmıştı.Daryus bu savaşı bizzat komuta etmemiş,Vali yetkisindeki sadrablarını göndermişti,Bölge Hellas Pantos Firikya sadrablığında kalıyordu.Salihli bölgesi ( Sardeis),Kapadokya ve Klikya sadrabları da savaşa bizzat katılmışlardı.

            İskender; ordusunun sağ kanadında süvarilerin başında,onun da sağında İskenderi koruyan okçular bulunuyordu. İskender’in solunda esas gücü olan flankslar (piyade) ve piyadelerin de solunda süvariler bulunuyordu.

            İskender öğle vakti ordusunu konuşlandırmış ve öğleden sonra hiç dinlenmeden hemen saldırıya geçmişti. Ordusunun sağ kanadında süvarilerin başında olan İskender hiç düşünmeden atını ırmağa sürmüş ve okçuların korumasında süvarileriyle beraber Granikos nehrinin karşısına geçmişti.Bu hareket beklenmedik bir manevradı. Bunu gören Daryus’ un komutanları ve ordusu tüm savaş düzenini bozmuş ve kestirme bir sonuç için İskender’ in üzerine saldırmıştı. İskender Daryus’ un komutanlarıyla birebir savaşıyordu. Birisinin yüzünü parçalamış,mızrağı kırılmış ve diğer bir komutan tam İskender’ i öldürecekken İskenderin süt kardeşi Kleytyas komutanın kolunu koparmıştı.

             Aslında tarihin kader anlarından biri yaşanıyordu. Belki de tarih yazılıyordu. Bir kılıç darbesi veya serseri bir ok isabet etse belki de tarih doğunun yenilmez Fatihi Büyük İskender’ den hiç bahsetmeyecekti. Granikos Savaşında Daryus’ un komutanlarının ölmesi ve bu arada İskender’ in diğer birliklerinin saldırıya uğramadan nehri geçmesi savaşın sonucunu ortaya koyuyordu. Pers Ordusunun 15 Komutanı, 1000 civarında süvarisi ve binlerce piyadesi burada imha edilmişti.Bu arada 15 bin kişilik Yunan paralı askerleri de teslim olmalarına rağmen İskender tarafından öldürülmüş,kalan az kısmı da tutsak olarak Makedonya maden ocaklarına gönderilmişti. Granikos Savaşıyla İskender Büyük İskender olmuş ve artık Antakya’ ya kadar önünde durabilecek bir güç kalmamıştı. Asya’ nın kapıları ardına kadar açıktı artık.

            Hiçbir direnişle karşılaşmadan Antakya’ ya kadar ilerleyen Büyük İskender burada Perslerle bir kez daha karşılaşır. Daryus bu defa ciddiye almış ve ordusunu bizzat komuta ediyordu. M.Ö. 333 Yılında Issos Savaşında Daryus bir kez daha yenilmiş kendisi kaçsa da tüm kraliyeti ele geçmişti.

            Büyük İskender Issos’ tan sonra Filistin üzerinden Mısır’ a geçiyor ve Mısır teslim oluyor. Mısır’ dan Libya’ ya geçen Büyük İskender “Şiva” denen bir tapınakta Tanrı Zeus’ un oğlu olarak karşılanıyor. Mısır’ ın fethinden sonra İskenderiye Şehrini kuran Büyük İskender, tekrar kuzeye ve ardından Doğu’ ya yöneliyor.

             Erbil yakınlarında Gavgamela denilen yerde Daryus ile tekrar kapışan Büyük İskender üçüncü kez Pers Ordusunu yener ve ardından Babil’ i fetheder… Ama Daryus yine kaçmayı başarır.

            Hazar Denizine doğru kaçan Daryus’ un peşinden giden Büyük İskender bir günlük mesafeye kadar yaklaşır… Daryus’ un adamları Daryus’ u ölümcül şekilde yaralar ve Büyük İskender ölmek üzere olan Daryus’ la karşılaşır. Daryus adeta Büyük İskender’ in kucağında ölür.

            Maveraünnehir’ e yönelen Büyük İskender orada Sakalarla savaşır ve yener. Sakaların meşhur Atlı Okçularını ordusana katar ve Saka Prensesi Roksana ile evlenir.

            Buradan Hindistana yönelen Büyük İskender İndüs Nehrini aşınca Hint Kralı ile M.Ö. 328’ de son büyük savaşını yapar ve yener. Ancak burada meşhur atı Bukafellos ölüyor ve atının anısına bir kent kuruyor.

            Doğuya devam etmek isteyen Büyük İskender’ e Ordusu karşı çıkıyor ve İndus Nehrini takip ederek Hint Okyanusuna iniyor. Zorlu çöl yolculuklarının ardından Pakistan üzerinden İran’ a ve Babil’ e gelen Büyük İskender M.Ö. 324 Yılında 30’ lu yaşlarında hastalanıyor ve kısa bir hastalığın ardından ölüyor. Ölürken varis bırakamıyor.

            İmparatorluğa kimin geçmesi gerektiği sorulduğunda ateşler içinde hasta olan Büyük İskender belli belirsiz “en iyi olan” gibi bir şeyler söylüyor.

            Komutanlar, hamile olan Roksana’ nın çocuğunun tahta geçmesi gerektiğini kararlaştırsalar da birkaç ay sonra ülke paylaşılıyor.

            Büyük İskender’ in cenazesi mumyalanıyor ve Büyük bir Lahit içine konularak Mekadonya’ ya gitmek üzere yola çıkartılıyor. Suriye yakınlarında Mısır Valisi Potelemaios cenazeye el koyuyor ve İskenderiye’ ye götürüyor. Orada büyük bir anıt mezara konuyor. Yüzyıllarca Roma Krallarının ziyaretine açık olan mezar, Hristiyanlığın gelişmesiyle gözden düşüyor ve meşhur İskenderiye Kütüphanesiyle beraber yağmalanıp yok ediliyor…

            Doğunun Fatihi Büyük İskender’ in Biga’ da başlayan Asya yolculuğu mezarının yağmalanmasıyla hazin bir şekilde Mısır’ da sona eriyor.

Fatih GENEL / fatih@genel.web.tr

Okunma Sayısı : 15050

  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Yazılar
» KIYMETLİ BÜYÜĞÜMÜZ...
» ARI’NIN GİZEMİ
» ÇEVGAN
» OK ve YAY
» SİSTEM Mİ BİREY Mİ?
» TECRÜBE
» AHAL TEKE ATLARININ İZİNDE TÜRKMENİSTAN
» YENİ ZELANDA
» Eğitim Veriyormuş Gibi Yapmak
» Dünyanın Merkezinde Türkiye
» THANKS
» ALEXANDER THE GREAT
» SU KİRLİLİĞİ
» RENK NEDİR?
» Çerkez Kılıcı
» Milli Mücadeleye Farklı Bir Bakış
» Mukaddes Yolculuk
» Osmanlı Kılıcı
» Piri Reis
» Baba Nasihatı


Ziyaretçi Defteri

İstatistik

scroll up